Harde schijf
Geplaatst op 31 maart 2021

Verlies geen data, maak die back-up!

World back-up day 31 maart

Pc’s, smartphones, tablets, notebooks. We hebben in het digitale tijdperk veel datadragers om ons heen. Sommige gebruiken we privé, andere apparaten hebben we nodig voor ons werk. Al deze apparaten zijn gevuld met belangrijke documenten, interessante artikelen en mooie herinneringen (foto en video).

Laat dit een herinnering zijn om vandaag massaal te back-uppen.

Hoewel je zou verwachten dat we allemaal secuur met data omgaan, is dat vaak toch niet het geval. Want enkel het opslaan van een document of foto is niet voldoende. Maak jij weleens een back-up? Zo niet, dan ben je niet de enige. Ruim 30% van de mensen doet dit namelijk niet. Ze zien er simpelweg noch de noodzaak noch het gevaar van in. Met privézaken is het vooral zonde dat er dierbare herinneringen verloren gaan, maar voor een bedrijf kan het daadwerkelijk veel werk of schade opleveren. Een telefoon ben je zo kwijt en 1 op de 10 computers krijgt te maken met een virus. Een ongeluk zit in een klein hoekje, net als het welberuchte rode kruisje of eeuwig spinnende strandbal. Zo’n 29% van het dataverlies is het gevolg van een ongelukkige klik of het niet juist opslaan.

Back-uppen dus! En dat is precies waarom Wereld back-up dag in het leven is geroepen. Laat dit een herinnering zijn om vandaag massaal te gaan back-uppen.

Server back-up meme

Hoe maak je een back-up?

Een back-up maken kun je op verschillende manieren doen. Om te beginnen met een externe harde schijf. Dit is vaak een betere en voordeligere optie dan een USB-stick. Let er wel op dat de schijf niet beschadigd raakt. Of dat je hem verliest natuurlijk. Je kunt ook je documenten op de lokale schijf opslaan. Het probleem echter bij deze manier is dat je het alsnog opslaat op de datadrager zelf. Mocht die kapotgaan, dan ben je ook je documenten, inclusief de back up kwijt. Met andere woorden: je bent dus niet voor alle risico’s beschermd.

De derde optie is een online back-up, sla de data op in de cloud. De cloud is een online plek waar je met welk apparaat ook, waar ook ter wereld kunt inloggen. Het heeft veel voordelen; oneindige opslag, inloggen waar en wanneer je wilt en met meerdere apparaten tegelijk. Maar de cloud is ook een plek waar veel mensen achterdocht bij hebben. Doordat het voor hackers een relatief makkelijke manier is om bij belangrijke data te komen. Het is dus noodzakelijk om de cloud goed te beschermen tegen hackers en andere onwelkome gasten. Lees voor online databeveiliging onze blog: Together for a better internet.