Foto van code - Reuzado
Geplaatst op 8 februari 2022

Together for a beter internet

Safer internet day

Dit jaar vieren we de 19e editie van “safer internet day”. Deze dag is in het leven geroepen om internetgebruikers te attenderen op het feit dat het internet soms een donkere plek kan zijn. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het een veilige en betere plek wordt, hoofdzakelijk voor de jeugd.

Kinderen kunnen te maken krijgen met cyberbullying, sexting en/of hacking. Hoewel er veel gevaren voor kinderen op de loer liggen, betekent dit niet dat voor volwassenen het internet een veilige haven is. Jij, ik en ook bedrijven kunnen te maken krijgen met cybercriminaliteit. De meest voorkomende cyberincidenten zijn cyberafpersing, ransomeware, datalekken, spookfacturen, defacing, E-fraude, Dos/DDos, identiteitsfraude, phishing, spam.
Om het risico te verkleinen, hier wat tips:

  • Goede communicatie is linksom of rechtsom erg belangrijk in een bedrijf, maar wanneer het om dataveiligheid gaat is het onmisbaar. Het is noodzakelijk je werknemers goed te informeren en te trainen over maatregelen die het bedrijf neemt wat betreft cybersecurity. Vaak worden bedrijven de dupe van cybercriminaliteit door onoplettendheid of onwetendheid.
  • De two-factor authenticatie is in opkomst. Veel tools en softwareprogramma’s maken al gebruik van deze functie. Naast het standaard wachtwoord dat je invoert, moet je een extra code invoeren. Deze code krijg je van een ander afleesscherm of een app op je telefoon. Deze manier is zeer veilig, omdat hackers naast het onderscheppen van je wachtwoorden ook de gegenereerde code moeten zien te achterhalen.
  • Heel voor de hand liggend en een al vaak gehoorde tip. Echter houden niet veel mensen zich hieraan: gebruik niet dezelfde wachtwoorden voor alles waar je op inlogt!

  • Data-encryptie. Dit is het “versleutelen” van je bestanden. Je bestanden worden dan gecodeerd op basis van een algoritme wanneer je deze verstuurt. Bij het openen van het bestand moeten deze eerst worden verwerkt naar een leesbaar bestand. Dit voorkomt dat tijdens het verzenden het bericht gelezen of gewijzigd kan worden.
  • Een goede back-up van het systeem maken om je documenten en gegevens te beschermen tegen ransomeware. Zo voorkom je dat als je gegevens bevroren zijn, je niets meer kunt.
  • Online zijn er genoeg checklists te vinden om je controleren hoe veilig jouw bedrijf is. Ga deze eens na, en kijk hoe cybersafe jouw gegevens en documenten zijn.